Bo Johnér Bildkonst och musikbilder


Jamie Marie Lazzara

Biografi

Jamie Marie Lazzara föddes 1959 i Urbana, Illinois, USA. Vid 8 års ålder så började hon att spela violin. Under sin ungdom började Jamie att arbeta med läder, keramik och batik. Senare på California State University i Long Beach började hon arbeta med teknisk teckning, design och träsnideri. Samtidigt spelade hon i universitetets orkester.

1979 bosatte hon sig i Florens och deltog i International University of Art med att restaurera konst. 1981 examinerade hon med en master i restauration.

Mellan 1981 till 1985 bodde hon i Cremona för att studera vid School of Violin Making och tog examen under Maestro Giorgio Scolari.

1987 öppnade Jamie en egen ateljé i Florens där hon bygger och restaurerar instrument.

Jamie Marie Lazzara på besök


Jag träffade Jamie Marie Lazzara i studion i Florens 2004 och senare bjöd Lionardo da Vinci Ideale sällskapet i Karlskrona till  Sverige. Våren 2006 kom hon och hälsade på och med sig hade hon två av renässansen instrument. Dels en Lira da Braccio samt en Testa di Cavallo.

Jamie har byggt bägge instrumenten själv.
Lira de braccio är byggd efter ett exemplar tillverkad av Giovanni Andrea da Verona år 1511. Det konserverad originalet finns på Kunsthistorische museum i Wien.

Lira de Braccio är en föregångare till violinen. Den nutida violinen utvecklade under sista delen av 1500 talet i Italien.

Testa di Cavallo har Jamie byggt efter en teckning av Leonardo da Vinci. Namnet Testa di Cavallo betyder hästhuvud. Instrumentet spelas genom att knäppa med fingrarna på strängarna.

Unika violiner

Jamie har specialiserat sig på att göra fioler som solist kvalitet med perfekt balans mellan de fyra strängarna samtidigt bibehålla den briljans av e-strängen och rika natur g-strängen.

Var och en av hennes instrument är anpassade för att passa sin ägares stil, inklusive sådana saker som omsorgsfullt modellerade halsar och andra detaljer som gör dem lättanvända.

Jamies fioler ägs och används av stora spelare som Itzhak Perlman, Sally Thomas, Sarn Oliver, Micha Molthoff, Charlton Lee, Christopher Kranyak, Kathrine Hubley, Diana Vuolo och många andra.

Hennes produktion är begränsad till fyra  violiner per år och väntelistan är lång.

Leonardo repertoar

Jamie är en av få i världen som spelar på en Lira de Braccio. Hennes repertoar består av folkmusik från 14-1500 talets Toscana. Leonardo da Vinci är född och uppvuxen i samma område och även han spelade på en Lira de Braccio. Kanske ingick några av musikstyckena även i hans repertoar.
Jamie Marie Lazzaras officiella hemsida

Jamie Marie Lazzara med lira de braccio

Lira de Braccio baksida Lira de Braccio framsida Lira de Braccio peg box

Leonardo da Vinci Testa di Cavallo drawing

Testa di Cavallo side view

Lionardo da Vinci Testa di Cavallo

Jamie Marie Lazzara in workshop
Jamie Marie Lazzara och hennes man i sin verkstad i Florens.