Bo Johnér Bildkonst och musikbilder


"Ingen tidigare har kommit så nära Fiolens väsen och spelandet som Du i dina konstverk"
Citat av Ladis Müller 1986 om Bo Johnér konstnärsskap


Ladis Müller är pianist och kompositör. Ladis arbetatde som
pedagog på Växjö Musikgymnasium och är numera pensionär.


Biografi - Bo Nilsson Johner

Jag föddes 1946 i Karlskrona, i sydöstra hörnet av Sverige och är uppvuxen i en konstnärsfamilj. Detta lärde mig att se och uppleva konstskapandet på nära håll. Som barn besökte jag min pappas ateljé åtskilliga gånger och fick handledning i tecknandets och målandets utövning.

Stockholm och studier

År 1957 flyttade familjen till huvudstaden Stockholm. Vid fjorton års ålder (1960), så erbjöds jag individuella fiollektioner i Södra Latins kommunala musikskola i Stockholm.

Konsertmästare Ernst Källberg blev min första lärare och senare altviolinisten Lars Brolin. Dessa lektionsstudier gav mig insikter i violinspelandets fascinerande konst och avslutades 1966. Jag avslutade 1968 mina studier i en bildlärarexamen.

Mina erfarenhet av fiolspelandet ledde till att temat "Fiolen – Musiken - Bilden", "Music in View" växte fram under sommaren 1980.

Nuförtiden

Sedan 1969 är jag bosatt och verksam som Bildlärare i Torsås, södra Kalmar län. Mitt andra efternamn, Johner, kom till 1989 då min fru och tre barn erhöll det. Jag har varit medhjälpare, manager, för The Kulenovic Collection, Karlskrona sedan 1997.

Bron mellan musiken och bilden har alltmer fascinerat mig, en bro med många infallsvinklar som öppnar nya möjligheter till bildskapande.
Ernst Källberg och Bo Nilsson Johner
Ernst Källberg och Bo Nilsson Johner utanför Bos konstnärsstudio i Torsås.
bildkonst musikbild av Bo Johner
Ernst Källberg fångad i blyerts av Bo Nilsson Johner.

Bildkonst av Bo Nilsson Johner
Bo Nilsson Johner utanför Oskarshamns kärnkraftverk
med en musikbild.